Personele formatie

In 2022 hadden we te maken met een hoge uitstroom met name onder de medewerkers op de triage. Daarom hebben we ons gericht op een andere aansturing van het triagecentrum en hebben we geïnvesteerd in het welzijn van de medewerkers en teammanagers door beter zichtbaar en toegankelijk te zijn. Hierdoor kunnen eventuele problemen direct besproken en snel opgelost worden. Het resultaat: in vergelijking met 2022 zien we in 2023 een aanzienlijke daling in het vertrek van vaste medewerkers. 

Ziekteverzuim daalt met 3,65%!
In het afgelopen jaar is het verzuim sterk gedaald: van 9,31% organisatiebreed naar 5,66%. Een daling van 3,65%! In 2023 is een aantal acties in gang gezet die de grip op verzuim vergroot hebben. Dit heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen:

Een: De begeleiding van het verzuim is belegd bij de teammanagers. Sinds begin december 2022 wordt het verzuim wekelijks gemonitord en naar mogelijke oplossingen gekeken: medewerkers worden besproken en contracten worden op maat gemaakt. Elk kwartaal is er Sociaal Medisch Overleg met de bedrijfsarts, tweewekelijks heeft HR een SMO met de teammanagers om het verzuim te bespreken en advies hierin te geven.

Twee: We hebben naar aanleiding van de participatiewet de doelgroepenverklaring uitgezet onder de medewerkers. De HAP ontvangt in bepaalde situaties tijdens ziekte van een medewerker een compensatie van salariskosten door het UWV. Dit is de zogenaamde Ziektewet vangnetregeling. De werkgever kan hier gebruik van maken wanneer zij zelf in kaart brengen welke medewerkers onder deze regeling vallen. Dit kunnen mensen zijn die een WAO, WAZO, Wajong, WIA uitkering hebben of ooit hebben gehad. We hebben van iedereen die bij ons werkt in kaart gebracht of er functionele beperkingen zijn of dat een medewerker beschikt over een no-riskpolis vanuit het UWV (ook wel bekend als vangnetregeling).

Drie: In 2023 heeft het frequent verzuim (3 maal of vaker in de afgelopen 12 maanden) meer aandacht gekregen. Teammanagers voeren gesprekken met medewerkers die vaak verzuimen. De gesprekken worden schriftelijk vastgelegd en in het dossier opgenomen. De dossiers van de langdurig zieken in 2022 continueerden in 2023. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er daarvan een aantal gesloten naar aanleiding van toekenning WIA.