* Wij meten of een afspraak binnen een uur wordt uitgevoerd en niet of de afspraak binnen een uur is gepland. Wij zijn daarmee strikter dan de veldnorm voorschrijft. Wanneer we zouden meten of een afspraak binnen een uur wordt gepland voldoen we nagenoeg altijd aan de norm.

Fysieke bereikbaarheid, aanrijtijden, verbetertrajecten

Hoe meet je de kwaliteit van de zorg die huisartsenspoedposten verlenen? Hierbij gaat het niet om de zorg die de huisarts of de verpleegkundige op de post leveren. Het gaat wel om de bereikbaarheid van de zorg in de NAW-uren en om de snelheid waarmee de triagist een consult, indien nodig, kan plannen. De Inspectie Gezondheid en Jeugd heeft kwaliteitsnormen opgesteld die huisartsenspoedposten in Nederland proberen te realiseren. De  Inspectie Gezondheid en Jeugd is ook verantwoordelijk voor de handhaving als veldnormen.

Goede telefonische bereikbaarheid is cruciaal voor de huisartsenspoedpost om effectief te kunnen opereren. In 2022 bleef deze achter. Daarom waren we blij dat we in 2023 een betere bezetting van de triageafdeling konden realiseren. Daarnaast hebben de procescoördinatoren meer aandacht kunnen besteden aan efficiënte aansturing. Door deze ingrepen is sinds juli 2023 de norm voor de spoedlijn behaald. Door de lagere resultaten over de eerste helft van 2023 ligt het jaargemiddelde overigens nog wel iets boven de norm: 96,4% (2022: 94,5%).

 

Ook voor de niet-spoedoproepen geldt vooruitgang. In 2022 werd 19,9% binnen twee minuten beantwoord, in 2023 was dit 29,5%. In 2022 werd 44,8% binnen tien minuten beantwoord, in 2023 was dit 65,8%. Om de percentages verder te verbeteren, krijgen triagisten extra scholing en begeleiding in het voeren van gesprekken. Dit moet in 2024 resulteren in kortere gesprekstijden en kortere wachttijden voor de reguliere lijn.

De langere wachttijd aan de reguliere lijn resulteert niet in extra incidenten of calamiteiten. Er zijn wel meer klachten binnengekomen over de wachttijd aan de telefoon.

Fysieke bereikbaarheid
Alle inwoners van het werkgebied kunnen onder normale omstandigheden binnen 30 minuten de huisartsenspoedpost bereiken (norm: 90%).

Aanrijtijden
Bij een spoedsituatie is zorg in 87,6% (2022: 87,6%) van de gevallen binnen een uur ter plaatse (norm: 90%)
Bij een spoedsituatie is zorg in 99,3% (2022: 90%) van de gevallen binnen twee uur ter plaatse (norm: 98%)